برنج درجه یک چه ویژگی هایی دارد؟
نگران نباشید برای اینکه بتوانید برنج درجه یک را به خوبی تشخیص دهید کافیست این چند نکته را در خاطر داشته باشید.با بررسی این موارد برنج مد نظرتان را به راحتی تشخیص خواهید داد.
هنگام خرید برنج مقداری از آن را کف دست خود بریزید و به نکات زیر دقت کنید برنج درجه یک نباید یک هیچ کدام از موارد زیر را دارا باشد:
1-بند دار نباشد: دانه های برنج خوب نباید بند و ترک داشته باشد. رنگ ترک های برنج معمولا سفید تر از برنج است و به راحتی قابل تشخیص است. علت به وجود آمدن این ترک ها اشتباه در خشک کردن دانه های شلتوک است. وقتی دانه های شلتوک درو می شوند در کمتر از 24 ساعت باید عملیات خشک شدن روی آنها صورت بگیرد. دانه های شلتوک به مدت 48 تا 72 ساعت در دمای 30 تا 40 درجه در دستگاه خشک کن قرار می گیرند اگر این عملیات به درستی انجام نشود و برنج ها به خوبی خشک نشوند در مراحل بعد که سفید کردن برنج است دانه ها ترک دار می شوند. یک خط وسط برنج ایجاد می شود که با یک ضربه به دو نیم می شود. پس وجود بند های عرضی روی برنج نشانه بی کیفیت بودن آن است و روی پخت تاثیر می گذارد.
2- یک دست بودن برنج: تمام دانه های برنج درجه یک باید سالم باشد و میزان دانه های شکسته در آن کمتر از 5 درصد باشد. به طور معمول درصدی از برنج ها در هنگام حمل به کارخانه و یا در فرآیند پوست کنی و سفید کردن شکسته می شوند. دانه های شکسته پس از چندین بار الک کردن جدا می شوند.
3- خالص بودن برنج: گاهی اوقات انواع مختلف برنج را با هم مخلوط می کنند. مثلا درصدی از برنج هاشمی را با درصدی برنج شیرودی ترکیب می کنند. برنج درجه یک باید صد در صد از یک گونه باشد. مثلا صد در صد هاشمی بدون ادغام شدن با گونه دیگری از برنج.
برای تشخیص این مورد دانه هایی که کف دست ریخته اید را به دقت نگاه کنید. شکل . رنگ و اندازه تمام دانه ها باید یکسان باشد. اگر در یک مشت برنج دانه های بلند قد و کوتاه قد و با شکل های متفاوت وجود داشت آن برنج درجه یک محسوب نمی شود.
راه دیگر تشخیص خالص بودن برنج این است که مشتی برنج را روی سطح شیشه ای بریزید و از زیر به آن نور دهید. میزان عبور نور در همه دانه ها باید یکسان باشد. اگر میزان شفافیت انها متفاوت است نشان دهنده عدم خالص بودن برنج است.
4– نیمه بلوری بودن دانه ها: دانه های برنج مرغوب باید نیمه بلوری یا نیمه شفاف باشد کدر بودن برنج نشان دهنده نا مرغوب بودن برنج است.
5– سفیدک نداشتن برنج: دانه های برنج نباید لکه های سفید داشته باشد. وجود این سفیدک ها باعث لعاب دار شدن می شوند و در نتیجه روی پخت تاثیر می گذارد. سفیدک زدن برنج ناشی از عوامل جوی قبل از درو برنج است. بارندگی بی موقع در زمان برداشت عامل به وجود آمدن این سفیدک هاست.
بررسی همین پنج مورد به شما کمک می کند که خرید مطمئنی انجام دهید و سرتان کلاه نرود.