آش دوغ بسیار خوشمزه به سبک سرایش:
آش دوغ یکی ازغذاهای بسیار خوشمزه و محلی منطقه آذربایجان است. در این دستور چند تا نکته که تجربه “سرایش” است به شما می آموزیم که در طعم آش بسیار تاثیر می گذارد.
در پخت این آش بعضی گوشت چرخ کرده به صورت قلقلی هم می ریزند ولی این مورد سلیقه ای است و از الزامات نمی باشد.
مواد لازم :
ماست پر چرب یک کیلو
برنج نیم دانه 1/5 لیوان
تخم مرغ یک عدد
آرد گندم یک قاشق غذا خوری
نخود پخته دو لیوان ( برحسب سلیقه می توانید بیشتر یا کمتر کنید.)
گشنیز، تره،اسفناج یا برگ چغندر پاک شده 750 گرم
سیر پنج حبه
پونه کوهی خشک شده 1/5 قاشق غذا خوری (پیشنهاد سرایش)
نعناع خشک شده به میزان دلخواه
نمک و فلفل به میزان لازم
ابتدا یک و نیم پیمانه برنج نیم دانه را به خوبی بشویید و به همراه یک تخم مرغ ( زرده و سفیده با هم) و یک قاشق غذا خوری آرد گندم در یک دیگ بزرگ بریزید و به خوبی هم بزنید تا یک دست شود.
یک کیلو ماست پرچرب را با قاشق آنقدر هم بزنید یا در مخلوط کن بریزید تا ماست کاملا یک دست شود و گلوله گلوله نباشد. روی این ماست حدودا یک لیتر آب بریزید و هم بزنید. دوغ حاصله نباید خیلی رقیق شود که طعم آب غالب باشد نه آنقدر غلیظ باشد که طعم ماست غالب شود. کمی از آن را بچشید تا طعم دوغ متعادلی را به دست آورید.
سپس دوغ حاصله را در دیگ و بر روی مخلوط برنج و تخم مرغ و آرد که قبلا آماده کردیم بریزید و روی اجاق بگذارید. نکته مهم این است که این آش را تا زمان جوش آمدن دوغ دائم باید هم بزنید. اگر اینکار را نکنید محتویات آش گلوله گلوله خواهند شد.
آش را آنقدر هم می زنید تا به جوش بیاید. حالا وقت ریختن سبزی است. 750 گرم سبزی شامل گشنیز، تره، اسفناج (یا برگ چغندر) که قبل شسته و خرد کرده ایم را به همراه پنج حبه سیر ریز شده (از سیر تازه و ساقه های آن هم می توان استفاده کرد ) در آش می ریزیم.سیر از مواد بسیار خوش طعم کننده است که بر حسب علاقه می توانید میزان آن را بیشتر یا کمتر کنید.
نکته دیگر اینکه میزان گشنیز را اگر کمی بیشتر از سایر سبزی ها در نظر بگیریم طعم آش بهتر خواهد شد.
اگر علاقمند هستید که در آش شما گوشت هم باشد. گوشت چرخ کرده را به صورت قلقلی در بیاورید و همزمان با ریختن سبزی آن ها را هم به آهستگی به دیگ اضافه کنید.
هنگامی که سبزی ها کمی نرم شدند نخود هایی که قبلا پخته اید به همراه نمک و فلفل به میزان لازم در آش بریزید.
1/5 قاشق پونه کوهی خشک نیز در آش بریزید. ریختن پونه کوهی از توصیه های ” سرایش” است و جزو دستورالعمل متداول آش دوغ نیست ولی طعمی بی نظیر به آش شما خواهد داد که پیشنهاد می کنیم حتما امتحان کنید.
در این هنگام می توانید به اندازه یک قاشق نعناع خشک هم به آن اضافه کنید که باعث خوش طعم شدن آش می شود.
حالا می گذاریم که آش به خوبی جا بیافتند . در قابلمه را در هیچ کدام از مراحل پخت آش نگذارید.
در یک ماهی تابه کمی روغن بریزید و مقداری نعناع را در آن اندکی تفت دهید . نعناع داغ برای تزیین روی آش به کار می رود.
با این دستور العمل یک آش دوغ با طعمی به یاد ماندنی خواهید پخت. حتما امتحان کنید.
نوش جان.