برنج سورت شده :
حتما عبارت “برنج سورت شده “به گوشتان خورده و یا بر روی بسته بندی های برنج دیده اید. سورت شدن برنج یکی از چندین مواردی است که باعث مرغوب شدن برنج می شود. ولی شاید دقیقا ندانید عبارت ” برنج سورت شده” به چه معناست.
برنج بعد از ورود به کارخانه برنجکوبی مراحل مختلفی را طی می کند تا آماده مصرف شود. در طی فرآیند آماده سازی هرچند که برنج ها الک می شوند ولی باز هم ممکن است کمی خار و خاشاک، تکه های سبوس، ضایعات برنج و حتی حشرات در آن باقی مانده باشد. همینطور دانه های خالدار ولکه دار یا دانه های کدر و سیاه یا دانه هایی که رنگ آنها به دلایلی به زردی گرویده اند هم در بین دانه های سالم و سفید دیده می شود.
محصول برنج حتی اگر کشت عالی و درو اصولی و به موقع را طی کرده باشد همچنین مراحل خشک شدن و فرآوری به خوبی روی آن اجرا شده باشد ولی دانه های معیوب آن جدا نشود نه تنها شکل ظاهری کل محصول را نا مناسب می کند بلکه بر روی پخت و طعم آن هم تاثیر می گذارد. همینطور وجود این ناخالصی ها می تواند فاسد شدن برنج را سرعت ببخشد. و به همین سادگی بهترین محصول برنج به نازلترین تبدیل می شود.
واژه سورت (( Sort یک کلمه انگلیسی به معنای “مرتب سازی” است و کار دستگاه سورتینگ در واقع مرتب کردن و پاک کردن است و آخرین مرحله از فرآیند آماده سازی برنج محسوب می شود.
این دستگاه یک فرآیند کنترل کامپیوتری دارد. با سنسور های لیزری که وضوح بسیار بالایی دارد دانه های برنج را بررسی می کند و به محض تشخیص ناخالصی آن را بوسیله پمپ باد از محصول جدا می کند. محصول پس از سورت شدن یک دست، با دانه های سالم و بدون ناخالصی خواهد بود.
پس برنج سورت شده دارای ویژگی های زیر است:
- شکل ظاهری بدون نقص دارد. دانه ها یکدست و یک رنگ هستند.
- پخت آن بهتر خواهد بود.
- طعم آن بهتر خواهد بود.
- به پاک شدن نیاز ندارد.
- بسیار دیرتراز برنج سورت نشده فاسد می شود.
کارخانه ” برنج سرایش” دارای دستگاه سورتینگ بسیار پیشرفته ای است که خطای آن کمتر از 1/0 درصد می باشد. همین دقت بسیار بالا در سورت یکی از ده ها دلیلی است که ” برنج سرایش” را بهترین و مرغوب ترین برنج ایرانی می کند.