شناخت برنج هاشمی
برنج هاشمی یکی از بهترین و مرغوبترین انواع برنج ایرانی است که در شمال ایران کشت می شود. این برنج به پخت عالی، طعم و عطر بسیار خوب و قد کشیدن بعد از پخت معروف است. ساقه و خوشه برنج هاشمی از سایر برنج ها بلند تر است به همین علت به پادشاه شالیزار معروف گشته. به علت ساقه بلند این نوع برنج نمی توان آن را در هر زمینی کشت کرد . زمینی برای کشت برنج هاشمی مناسب است که دارای مواد مغذی مکفی باشد در صورتی که شالیزار دارای خاک مغذی برای این نوع برنج را نداشته باشد ساقه ها خم می شوند و بر روی زمین می افتند و این موضوع امر درو برنج را دشوار تر می کند.
برنج هاشمی بصورت آزمون و خطا توسط یک کشاورز به نام یوسف هاشمی در سال 1364در یکی از روستاهای استان گیلان کشف، و به تولید انبوه رسید. او در مزرعه سه هکتاری خود متوجه چند خوشه برنج دانه درشت شد . این خوشه ها را از سایر خوشه ها جدا و به عنوان تخم بذر نگهداری و در زمین جداگانه کاشت. پس از چهار سال این برنج به عنوان نوع جدیدی از برنج معرفی شد و مورد استقبال قرار گرفت و از آن پس به برنج هاشمی معروف شد.
ویژگی های برنج هاشمی:
1) کیفیت پخت، عطر و طعم عالی. هنگامی که برنج هاشمی را می پزید تا 24 ساعت بعد نرمی و طعم خوب خود را حفظ می کند.
2) نسبت به سایر برنج ها در برابر آفات مقاوم تر است به همین علت در هنگام کشت از سم بسیار کمی استفاده می شود در نتیجه از سلامت بیشتری نسبت به سایر برنج ها برخوردار است.
3) طول دانه های برنج هاشمی کشیده و قلمی است و رنگ آن سفید متمایل به کرم می باشد . پس از پخت بسیار دانه دانه و به خوبی ری می کند طعم وعطر آن نیز بسیار عالیست.
نکاتی در تشخیص برنج هاشمی اصل و با کیفیت :
1-برنج هاشمی اصل باید بعد از پخت به خوبی قد بکشد و دانه های آن کاملا هم اندازه و یک شکل باشند. دانه های برنج هاشمی قبل پخت حدودا 6/7 میلی متر هستند که بعد پخت تقریبا دو برابر می شود .
2- عطر برنج هاشمی بعد از پخت در فضا می پیچد و به راحتی به مشام می رسد.
3- اگر قبل از پخت آن را زیر دندان فشار دهید نباید به راحتی خرد شود. اگر خیلی زود شکست نشانه پوک بودن دانه برنج است و مرغوبیت خوبی ندارد.
4- در هنگام خرید برنج هاشمی به یکسان بودن دانه های برنج توجه کنید اگر دانه ها اندازه های متفاوتی داشته باشند نشانه این است که با انواع دیگر برنج ترکیب شده است و ناخالصی دارد.
5- یک دانه برنج را بین دو انگشت خود گرفته و کمی مالش دهید مقداری چربی برنج را احساس خواهید کرد.
6- دانه های برنج نباید ترک خرده یا بند دار باشد.
توجه: ممکن است انواع برنج هاشمی دیگری هم مانند صدری هاشمی یا طارم هاشمی در بازار شنیده شود که این به معنای ترکیب دو نوع برنج است یعنی برنج هاشمی با برنج صدری یا طارم ترکیب شده است . ترکیب کردن می تواند در مزرعه هنگام نشاء کاری توسط کشاورز و یا بعد ازبرداشت محصول صورت بگیرد. در هر حال این برنج ها خالص نبوده و در هنگام پخت کیفیت برنج های خالص را نخواهند داشت. به همین دلیل سرایش توصیه به خرید اینگونه برنج های ترکیبی نمی کند.
تفاوت برنج هاشمی و صدری:
- دانه های برنج هاشمی نسبت به دانه های برنج صدری پهن تر هستند و قد بلند تری دارند.
- دانه های برنج هاشمی زیبایی ظاهری بهتری دارند و یکدست هستند ولی در برنج صدری عدم تناسب دانه ها دیده می شود.