شناخت برنج شیرودی
برنج شیرودی به علت قیمت مناسب وطعم و پخت خوبی که دارد یکی از پر فروش ترین برنج های شمال ایران است. این برنج جزو برنج های پرمحصول و اصلاح ژنتیکی شده ( تراریخته) است. در سال 1369 موسسه ” تحقیقات اصلاح، تهیه نهال و بذر استان مازندران ” اقدام به پیوند زدن دو گونه برنج خزر و طارم دیلمانی کرد. برنج طارم دیلمانی جزو برنج های معطرو دانه بلند با ری مناسب ولی کم محصول است یعنی میزان برداشت محصول در هر هکتار بسیار کم است به همین دلیل کشاورزان تمایل چندانی به کشت آن ندارند. برنج خزر نیز یک برنج ایرانی و پر محصول است که قبل تر بوسیله دستکاری ژنتیکی توسط موسسه تحقیقات اصلاح بذر بوجود آمده و در اختیار کشاورزان گذاشته شده بود.
در سال 1375 برنج شیرودی به صورت آزمایشی د رچند شالیزار کشت شد. نتیجه این پیوند زدن برابر شد با برنجی که همانند خزر پر محصول است و همانند طارم از کیفیت و طعم مناسب برخوردار است. سپس در سال 1383 پس از آزمایش های نهایی این گونه برنج که حاصل کار در ازمایشگاه ها است به یاد بود ” علی اکبر شیرودی” از شهدای دفاع مقدس که از اهل منظقه شیرود تنکابن بود شیرودی نام گذاری و بین کشاورزان توزیع و مورد استقبال آنان قرار گرفت. چون این برنج حتی در مناطق سردسیر و کوهستانی و در زمین هایی که خاک غنی و آب مناسب ندارند هم به خوبی کشت می شود و علی رغم این موارد محصول نهایی خوش پخت و فراوان خواهد بود. همینطو به دلیل اینکه این برنج اصلاح ژنتیکی شده است در برابر آفات مقاوم بوده و در مراحل کاشت نیازی به استفاده از سم ندارد.
ویژگی های برنج شیرودی:
- پخت و طعم آن بسیار خوب است و عطر ضعیفی دارد. از نظر پخت به برنج هاشمی شباهت دارد و برای مصرف مجلسی مناسب است.
- طول دانه برنج شیرودی 2/7 میلی متر است که بعد از پخت بیشتر از 13 میلی متر می شود. به همین علت برنج شیرودی بسیار خوب ری می کند.
- به علت پر محصول بودن برنج شیرودی قیمت بسیار کمتری از برنج های دیگر همچون هاشمی را داراست.
- برنج شیرودی از نظر ظاهر بسیار به برنج هاشمی شباهت دارد که گاهی برای افراد غیر متخصص قابل شناسایی نیست.
- ماندگاری بعد از پخت بالایی دارد و همانند برنج هاشمی تا یک روز بعد پخت نرمی و طعم خود را حفظ می کند.
گاهی برنج شیرودی با نام های مختلفی همچون برنج سلطانی، برنج استخوانی شیرودی، برنج مجلسی، برنج طارم درباری ، طارم استخوانی نیز معرفی می شوند. شیوه شناخت برنج شیرودی از هاشمی:
- عطر برنج شیرودی بسیار ضعیف تر از برنج هاشمی است.
- طول دانه خام برنج هاشمی کمی بلند تر از برنج شیرودی است.
توجه: برنج شیرودی از نظر ظاهر بسیار به برنج هاشمی شباهت دارد همین امر باعث سو استفاده بسیاری از سود جویان شده به طوری که گاهی برنج شیرودی را به جای برنج هاشمی می فروشند و یا برنج شیرودی را با مقداری برنج هاشمی ترکیب می کنند و به نام و قیمت برنج هاشمی عرضه می کنند.از آنجایی که تشخیص برنج هاشمی و شیرودی برای افراد غیر کارشناس ممکن است دشوار باشد توصیه می کنیم تنها از برند ها و اشخاص معتبر این دو نوع برنج را خریداری بفرمایید.