شیوه پخت شله زرد و فوت های کوزه گری آن:
شله زرد یکی از دسر های خوشمزه و سنتی ایرانی است که شیوه پخت بسیار آسانی دارد شاید به همین دلیل برای نذری دادن بسیار متداول است. بخاطر طعم شیرین و بافت سبک آن در سفره افطار هم گذاشته می شود.
حتما شله زرد بسیار خورده اید ولی فقط بعضی از شله زرد ها طعم بی نظیری داشتند و باقی خیلی ایده آل نبوده اند. باید بگوییم که علت طعم فوق العاده شله زرد فقط بخاطر رعایت چند نکته کوزه گری است که اگر آنها را بدانید طعم شله زرد های شما هم بخاطر ماندنی خواهند شد. در ادامه تمام این نکات ظریف و فوت های کوزه گری را به شما خواهیم گفت.
مواد لازم:
برنج 2 پیمانه
شکر 4 پیمانه
کره 50 گرم
روغن مایع نیم پیمانه
زعفران یک مثقال
گلاب یک پیمانه
خلال بادام 100 گرم
عرق هل یک قاشق غذا خوری ( به دلخواه)
وانیل نصف قاشق چایخوری ( به دلخواه)
خلال پسته به میزان دلخواه برای تزیین
به این موضوع توجه کنید که پیمانه ای که با آن شکر و آب را اندازه گیری می کنید باید همان پیمانه ای باشد که برنج را اندازه گیری کرده اید. اگر شله زرد را با شیرینی زیاد می پسندید به ازای هر پیمانه برنج دو پیمانه شکر و اگر کم شیرین می پسندید به ازای هر پیمانه برنج 1/5 پیمانه شکر در نظر بگیرید. برای هر پیمانه برنج هم 6 پیمانه آب بریزید.
استفاده از برنج نیم دانه یا سالم سلیقه ای است. در طعم شله زرد تاثیری ندارد ولی شکل ظاهری آن کمی متفاوت می شود. .ولی توجه کنید که اگر از برنج نیم دانه استفاده می کنید چون زود باز می شود فقط دو الی سه ساعت خیس کنید ولی اگر از برنج سالم استفاده می کنید 12 الی 24 ساعت خیس بخورد.
برنج ها را شسته و بگذارید خیس بخورد. پس ازخیس خوردن برنج آنها را با میزان آب توضیح داده شده در یک قابلمه مناسب بریزید و بگذارید با حرارت زیاد به جوش بیاید. پس از اینکه برنج کمی نرم شد و آب را در خود جذب کرد شعله زیر آن را کم کنید و آن را هم بزنید.
زعفران را قبلا ساییده و در یک ظرف بریزید و یکی دو تکه یخ روی آن بگذارید تا رنگ آن بخوبی در بیاید. زعفران را در قابلمه شله زرد ریخته وبه آرامی هم بزنید تا به صورت یکدست رنگ بگیرد.
وقتی برنج به طور کامل مغز پخت و باز شد هنگام اضافه کردن شکر است اگر قبل از اضافه کردن شکر احساس کردید شله زرد شما کمی سفت شده نگران نباشید بعد از اضافه کردن شکر کمی رقیق تر می شود .
بعد از این مرحله ترجیحا دیگر به شله زرد تان آب اضافه نکنید ولی اگر در حین پخت احساس کردید نیاز به آب اضافه دارد فقط آب جوش در آن بریزید. شله زرد را حدود یک ربع هم بزنید تا شکر ها ته نشین نشوند.
اگر در حین پخت بر روی شله زرد کف ایجاد شد آنها را با قاشق بگیرید.
به اندازه نصف قاشق چایخوری وانیل به آن اضافه کنید. وانیل جزو دستور های متداول شله زرد نیست ولی بر طبق تجربه به شما می گوییم که اضافه کردن آن طعم بسیار خوبی به شله زرد شما خواهد داد.
استفاده از خلال بادام هم سلیقه ای است برخی افراد به شله زرد بدون خلال بادام علاقمند هستند ولی اگر جزو افرادی هستید که ترجیح می دهید از خلال بادام استفاده کنید آنها را بگذارید با کمی گلاب خیس بخورند تا طعم گلاب در خلال بادام نفوذ کند.
خلال بادام ها را به شله زرد اضافه کنید. ده دقیقه بعد کره را اضافه کنید. نیم پیمانه روغن مایع نیز به آن بیافزایید . روغن مایع باعث شفافیت شله زرد می شود. بعد از پنج تا ده دقیقه گلاب را اضافه و کمی بعد خاموش کنید. اضافه کردن گلاب در مرحله آخر باعث می شود عطر بیشتری از آن به مشام برسد. می توانید در همین مرحله یک قاشق غذا خوری عرق هل نیز به آن اضافه کنید. البته عرق هل در دستور متداول شله زرد نیست ولی ما بر طبق تجربه توصیه می کنیم چون عطر بسیار خوبی به آن می دهد. بعد از خاموش کردن شعله یک پارچه ی تمیز روی قابلمه بیاندازید و کمی فرصت دهید تا شله زرد کاملا دم بکشد.
توجه کنید شله زرد پس ازسرد شدن سفت تر می شود پس نگذارید بر روی شعله خیلی سفت شود.
شله زرد ها را در ظرف های مناسب بریزید پس از اینکه اندکی سرد شد و روی آنها بست با دارچین و خلال پسته و بادام تزیین کنید.
نوش جان