شیوه پخت دلمه کلم برای 4 نفر(به صورت گیاهی و گوشتی):
دلمه یکی از غذاهای خوشمزه و درحقیقت ترکی است و نام آن هم در لغت به معنی ” پر شده ” یا ” میان پر” است . دلمه ها انواع مختلفی دارند ولی در اینجا ما دستور پخت دلمه کلم را به شما توضیح خواهیم داد. در دستور پخت های مختلف ممکن است مواد آن هم کمی متفاوت باشد بعضی در پخت آن از آلو هم استفاده می کنند. می توان گوشت را از مواد اولیه حذف کرد که در این صورت غذایی کاملا گیاهی و با طعم بسیار خوب و مناسب گیاه خواران خواهد بود .
در این جا ما شیوه پخت هم به صورت گیاهی و هم به صورت گوشتی را به شما خواهیم گفت.
مواد لازم:
برنج 1 پیمانه
لپه نصف پیمانه
کلم برگ 1 عدد بزرگ
گوشت چرخ کرده 300 گرم ( درصورتی که می خواهید غذا گیاهی نباشد.)
پیاز 1 عدد ( در صورتی که می خواهید غذا گیاهی نباشد.)
سبزی ( گشنیز- تره – پیازچه – جعفری – مرزه) (ترخون و شوید در صورت دلخواه) 300 گرم
سرکه یا آبلیمو 4 قاشق غذا خوری
شکر 3 قاشق غذا خوری
نمک و فلفل و زرد چوبه به میزان لازم
رب گوجه فرنگی 2 قاشق غذا خوری
لپه ها را شسته بگذارید کمی خیس بخورد و بعد با مقداری آب بگذارید بپزد. بعد از اینکه به خوبی پخت آن را آبکش کنید.
برنج ها را شسته و بگذارید نیم تا یکساعت خیس بخورد . در یک قابلمه تا نیمه آب بریزید و روی اجاق بگذارید وقتی آب به جوش آمد برنج ها را داخل قابلمه بریزید. وقتی نیم پز شدند( به صورتی که مغز آن ها هنوز خام است ) آبکش کنید.
سبزی ها را شسته و بسیار ریز خرد کنید. در سبزی دلمه اگر میزان مرزه بیشتر و میزان جعفری کمتر باشد بهتر است. پیازچه هم دو سه عدد کافیست .
برای پخت دلمه گیاهی : برنج و لپه و سبزی را داخل یک ظرف بزرگ بریزید. نمک و فلفل و زرد چوبه به میزان لازم دو قاشق شکر و دو قاشق ابلیمو یا سرکه به آن اضافه کنید و به خوبی مواد را با یکدیگر مخلوط کنید. میزان شکر و سرکه یا آبلیمو کاملا سلیقه ای هست. اگر بیشتر شیرین می پسندید شکر آن را بیشتر و اگر ترش می پسندید سرکه یا آبلیمو را بیشتر بریزید. کمی از مخلوط فوق را تست کنید و شیرینی و ترشی آن را بر طبق ذائقه خود تنظیم کنید.
برا پخت دلمه گوشتی: پیاز را ریز ریز خرد کنید و کمی سرخ کنید یک قاشق رب گوجه فرنگی را با پیاز کمی تفت دهید گوشت چرخ کرده را به آن اضافه کنید و به همراه پیاز به خوبی تفت دهید . نمک و فلفل و زردچوبه هم به میزان لازم به آن اضافه کنید وقتی به خوبی پخت. گوشت را با برنج و لپه و سبزی در یک ظرف بزرگ بریزید دو قاشق شکر و دو قاشق سرکه یا آبلیمو به آن اضافه کنید همانند دلمه گیاهی باز هم می گوییم که میزان شیرینی و ترشی غذا به ذائقه شما بستگی دارد آن را بچشید و به دلخواه خود تنظیم کنید. مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید.
بر گ گلم را به دو صورت می توانید آماده کنید.
شیوه اول : در یک قابلمه بزرگ آب بریزید و بگذارید به جوش بیاد. قسمت انتهایی کلم که سفت هست را ببرید و کلم را درسته داخل قابلمه بگذارید. بعد از اینکه کلم نرم شد از آب خارج کنید . بگذارید خنک شود سپس برگ های آن را جدا کنید. مواظب باشید برگ ها پاره نشوند.
شیوه دوم: قسمت انتهایی کلم که سفت هست را ببرید و برگ های آن را به آرامی جدا کنید. مواظب باشید برگ ها پاره نشوند. در یک قابلمه بزرگ آب بریزید و بگذارید به جوش بیاد. سپس برگ ها را به آرامی داخل آب بگذارید تا بجوشد. وقتی نرم شد آنها را با کف گیر سوراخ دار از آب خارج کنید یا آب کش نمایید.
در یک قابلمه کمی روغن بریزید و از برگ هایی که چندان سالم نیستند کف قابلمه بچینید این بابت این است که دلمه ها به کف قابلمه نچسبد یا احیانا نسوزند.
اکنون زمان پر کردن برگ های کلم است. برگ ها را تک به تک پهن کنید ساقه سفت آن را جدا کنید تا راحت تر پیچیده شود. حدودا دو قاشق پر از موادی که آماده کرده اید داخل برگ بگذارید. البته میزان مواد را باید با توجه به اندازه برگ تنظیم کنید. بعد برگ ها را از هر طرف جمع کنید و به صورت بقچه یا لوله ای تا کنید. و از طرفی که جمع شده اند کف قابلمه بگذارید. همینطور دانه دانه دلمه ها را کنار هم در قابلمه بچینید. یک طبقه که پر شد طبقه بعدی را هم روی آنها بگذارید.
در یک لیوان آب یک قاشق رب گوجه فرنگی را به خوبی حل کنید . کمی نمک و فلفل یک قاشق شکر و یک قاشق سرکه یا آبلیمو به آن اضافه کنید . بازهم یاد آور می شویم که ترشی و شیرینی به سلیقه خودتان بستگی دارد.
این آب را به آرامی روی دلمه ها بریزید و قابلمه را روی شعله بگذارید. یک بشقاب به صورت وارونه روی دلمه ها قرار دهید تا دلمه ها باز نشوند . البته این کار الزامی نیست ولی اگر انجام دهید بهتر است. در قابلمه را بگذارید و شعله گاز را به صورت ملایم تنظیم کنید. بگذارید دلمه ها به آرامی بپزند و آب آن بسیار کم شود. در این هنگام شعله را خاموش کنید و دلمه ها را با دقت از قابلمه جدا کنید و در دیس بچینید از سس باقی مانده در قابلمه هم با قاشق بردارید و کمی روی دلمه ها بریزید.
نوش جان