آگاهی درباره عطر برنج:
بسیاری از کسانی که مشتری همیشگی برنج ایرانی هستند عطر برنج برایشان جزو معیار های مهم است. برنج هایی همچون صدری، هاشمی و طارم جزو برنج های معطر محسوب می شود که علاقمندان به برنج معطر طرفدار آنها هستند.
درباره ویژگی های برنج های هاشمی و صدری و اینکه برنج خوب را چگونه تشخیص دهید در مقاله های جداگانه توضیح دادیم و در صورتی که علاقه مند هستید آنها را مطالعه کنید تا ازین پس آگاهانه خرید کنید و سرتان کلاه نرود ولی در اینجا به طور ویژه درباره عطر برنج به شما می گوییم و یک موضوع مهم را به شما توضیح می دهیم :
مواظب باشید با عطر برنج فریب نخورید!
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در فروشگاهی عطر بسیار زیاد یک نوع برنج شما را به طرف خود می کشد. مقداری از آن را در کف دست خود می ریزید و بو می کنید. عطر فراوان و بسیار خوب برنج مشام شما را پر می کند. بخاطر عطر خوش ، این برنج معطر را خریداری می کنید. ولی بعد از چند روز و یا بعد از پخت دیگر خبری از آن عطر زیاد نیست. خب باید بگوییم متاسفانه شما فریب اسانس برنج را خورده اید!
بله چند سالی هست که اسانس برنج هم به جمع محصولات غیر طبیعی پیوسته است. وگاهی برخی از فروشندگان برنج برای جذب مشتری از آن استفاده می کنند و بعضا برنج های بی کیفیت را معطر می کنند! والبته که گاهی با بی انصافی همین برنج های معطر قلابی را با قیمت بالا هم می فروشند.
حتی در برخی از رستوران ها هم در هنگام پخت برای معطر کردن برنج هایشان روی آن اسانس برنج اسپری می کنند.
به همین علت برنج را تنها از فروشندگان و برند های معتبر خریداری کنید.
بسیار شنیده می شود که افراد از عطر برنج های مادر بزرگ ها و قدیمی ها یاد می کنند : ” عطربرنج های مادر من تا سر کوچه هم می آمد ولی برنج های الان عطر و بوی قدیم ها را ندارد!”
این مطلب درست است علت آن را هم که به زندگی ماشینی و تغییر سبک زندگی و سبک کشاورزی مربوط است برای شما توضیح می دهیم:
- یکی از علت های آن سفید کردن برنج ها در کارخانه شالیکوبی است. امروزه خواست مردم به سمت برنج های سفید و شفاف رفته است. به همین دلیل در کارخانه های برنجکوبی بخش زیادی از سبوس برنج از دانه ها جدا می شود تا برنج کاملا سفید گردد. همین عامل باعث کم شدن عطر برنج می گردد. اگر کارخانه های برنجکوبی همانند گذشتگان بخش کمتری از سبوس برنج را بتراشند و بخشی از سبوس برنج را بر روی دانه ها حفظ کنند عطر بیشتری خواهند داشت. البته این موضوع قطعا وابسته به نیاز بازار و خواست مشتریان است .
- در گذشته درو برنج به صورت دستی و با ابزاری شبیه داس به نام “داره” انجام می شده است. خوشه های شلتوک تا یکی دو روز بعد از درو بر روی ساقه های بریده شده که ” اًشکَل” نامیده می شوند باقی می ماند و در این مدت هوا می خوردند و کمی خشک می شدند و سپس راهی کارخانه می گشتند تا سبوس آنها جدا شود. در واقع خشک شدن آنها طی چندین روز و در دو مرحله اتفاق می افتاد. ولی امروزه با ماشینی شدن کشاورزی برای درو از کمباین استفاده می کنند. کمباین سریع تر و راحت تر برنج ها را درو می کند. برداشت دستی دردسر های بسیاری دارد که فقط کشاورزان از آن مطلع هستند. کمباین این مشکلات و ریسک درو را بسیار کم کرده است. کمباین خود دانه های شلتوک را از ساقه جدا می کند. این شلتوک ها کاملا مرطوب هستند و اگر سریعا خشک و سفید نشوند خراب خواهند شد. به همین دلیل باید به سرعت راهی کارخانه برنجکوبی شوند و در مدت کوتاهی ( حداکثر 72 ساعت) خشک شوند. این افزایش سرعت خشک شدن دانه های شلتوک و یک مرحله ای بودن آن یکی از عوامل دیگر کم شدن عطر برنج های امروزه است.
ضمنا در گذشته برای انبار داری برنج از سازه ای چوبی به نام کُندوج هم استفاده می کردند. به علت افزایش نیاز مصرف کننده و افزایش تولید و ماشینی شدن کشاورزی استفاده از کُندوج در حال حاضر منسوخ شده است.
کُندوج ها با معماری خاص خودشان محل نگهداری خوبی برای برنج ها در برابر رطوبت شمال و همچنین حیوانات موذی همچون موش و حشرات بود. در این انبارها خوشه های شلتوک را چند ماه نگهداری می کردند و عجله ای برای بردن آنها به کارخانه برنجکوبی وجود نداشت. همین خشک شدن آهسته و تدریجی شلتوک ها در کُندوج باعث حفظ عطر برنج ها می شد.
- در گذشته نیاز مصرف کننده کمتر بود در نتیجه میزان کمتری برنج کشت می شد به همین علت امکان استراحت دادن به زمین کشاورزی بیشتر محیا بود. در زمان فعلی با بالا رفتن مصرف کنندگان نیاز به تولید و کشت برنج بیشترشده. پس زمین های کشاورزی مدت زمان کمتری قادر به استراحت کردن هستند ولی در عین حال باید محصول بیشتری هم در خود پرورش دهند.
- در گذشته از کود های حیوانی استفاده می شد کود های حیوانی قوت بیشتری به زمین کشاورزی می دهد. ولی در حال حاضر به علت افزایش میزان تولید امکان استفاده از کود حیوانی کم شده و بیشتر کشاورزان گرایش به استفاده از کود های شیمیایی را دارند.
طبیعی است که همه این عوامل بعلاوه تغییر شرایط آب و هوایی کره زمین باعث کم شدن عطر بوی برنج ها شود. ولی علی رغم تمام این موارد برنج های ایرانی هنوز هم عطر ناب خود را حفظ کرده اند. هرچند به تندی عطر سابق نباشد ولی هنوز هم عطر آن قابل توجه است. معتقدیم عطر برنج ایرانی را در کنار طعم ناب آن در هیچ کجای دنیا نمی شود یافت.
برنج سرایش همیشه سعی دارد معطر ترین برنج ها را به مشتریان خود عرضه کند. زمین های کشاورزی سرایش از نوع زمین های مرغوب و با قوت بوده و هر سال سعی در بهتر کردن محصول خود دارد و به همین علت اطمینان خاطر را به شما می دهیم که بهترین محصول پس از انجام آزمایش های متعدد در آزمایشگاه تخصصی برنج سرایش به دست شما خواهد رسید. معطر و خوش طعم و بهترین در عصر ما.